O stezce „Zaniklé Vernéřovsko“

Stezka, kterou jsme vymysleli mapuje jedny z nejvýznamnějších hospodářských činností na „zaniklém Veréřovsku“ – hospody a mlýny. Dnes v téměř původní podobě stojí jen jedna z budov mlýnů a jedna hospoda. Stezka vás dovede také na zajímavé místo, kterým jsou Vernéřovské doly.
Geopark Smrčiny

O tom, proč se rozhodně (ne)přestěhovat do Aše

Pokud jste stejný blázen jako já a nevadí vám nakupovat jen přes e-shopy, dokážete být introvertem z donucení a trávit tiché večery při četbě (a při psaní blogu), skutečné uspokojení vám přináší, když si něco upečete a uvaříte sami, tak rozhodně sbalte manžela nebo manželku, partnera, rodinu a přestěhujte se do Aše. Pouze na jiných periferiích naší republiky (není jich už tak moc, většina měst si postupně vydobyla jakýs takýs rozvoj, na rozdíl od Aše), zažijete to, co tady.

O tom, jaké to je být gastrosexuál

Upřímně nemám ráda všechny ty jídelní lístky v restauracích s crazy názvy, kde místo vývar píší consommé, zelenina julienne, omáčka demi-glace, rybí ceviche. Cheese cake nebo čokoládová ganache se už všem dostaly dostatečně pod kůži, ale co se pokusit nazývat věci/jídla, pravými jmény. Potom by byla gastronomie zase o trochu srozumitelnější.
linecky_dort

O lineckém

Linecké je lahodné, krásně voní a dá se připravovat na milion způsobů. Já jsem udělala variaci na koláč z lineckého podle cukráře Josefa Maršálka, a to se švestkami a vanilkovým krémem a do těsta jsem dala místo mandlí pekanové ořechy. Potom jsem udělala „falešný“ Linzer Torte, mřížkový koláč, podle německé blogerky Sallys. Nakonec koláčky z prvorepublikové cukrářské knihy od Josefa Reimanna s mandlemi, meruňkami a pistáciovým krémem s fialkou.

O nás a o neziskovce Smrčiny

Takže – kdo vlastně stojí za tím projektem Smrčiny? Co to je ta neziskovka Smrčiny, z.ú.?

O dortech

U dortů jsem začínala. Není na tom vlastně nic těžkého. Upéct korpus, vyšlehat krém z mascarpone, přidat ovoce, nějakou polevu, a je to. Skoro každá máma někdy upekla dort pro své dítě k narozeninám.

O věnečkách

Odpalované těsto je oříšek. Tedy ne doslova. Nejvíc asi známe odpalované těsto v podobě věnečků a větrníků. Když jsem začínala, pekla jsem ho nejmíň na desetkrát, než se mi povedlo, aby byl korpus propečený, dostatečně nafouknutý, zvenku křupavý, uvnitř vláčný, ale ne mazlavý. Hmota z mléka, másla, mouky a trošky soli se musí v kastrůlku správně „odpálit“, aby to bylo ono. Tam ten problém začíná.

O listovém těstě a proč za všechno můžou komunisti

Asi není nic špatného, když si v obchodě koupíte hotové listové těsto a po nedělním obědě si dopřejete jablečný závin. Ale zkusili jste si někdy udělat listové těsto sami doma?
Bistro Fichtl

O bistru a o pečení

Naposledy jsem tu psala o tom, že je potřeba začít u sebe. Takže je to trochu odvážné, možná až nekonformní, ale už několik let směřuji k realizaci kavárny. Podle mě, můžete se mnou souhlasit nebo nemusíte, je nejhezčí částí Aše Vernéřovsko.

O Smrčinách a o Aši

Když někam přijedu a řeknu: „Jsem z Aše,“ druhá strana odtuší, „Až z Aše?“ Znáte to, hlavně vy Ašáci. Líbí se mi to krátké slovo „AŠ“. Je výjimečné, je krátké, že už kratší být nemůže, potom by to byla jen samohláska nebo souhláska.