Kniha = bohatství

Ideálně strávený den je den s knihou. Přečtená kniha je něco, co vám nikdo nevezme. Je to tak, kniha je skutečné bohatství a nenapadá mě mnoho jiných věcí, u kterých by platilo to samé. Láska? Peníze? Úspěch? Cokoliv z toho může být v jediném okamžiku rozmetáno na kusy.
Made_in_zapadakov

Co je Made in Zapadákov?

Všechno, co je stvořené v Zapadákově. V Aši. Made in Zapadákov vznikl z tisíc a jedné věci, které dělám, a které jsem měla potřebu nějak uspořádat. Začalo to založením neziskovky Smrčiny, pokračovalo otevřením Bistra Fichtl, a nakonec zhmotněním mé knihy Bílý pramen.

Co nám rok dal a vzal

Mít vlastní kavárnu je snem mnoha lidí, a pokud nejste z gastra, tak nevyhnutelně narazíte na spoustu drobností, se kterými jste nepočítali. Třeba že vzít si volno, je velký nadstandard. Že často nevíte kolik, čeho a kdy. Že předpovídat nějaký algoritmus návštěvnosti je téměř nemožné. Že se nemůžete spolehnout jen na sebe, ale také na své zaměstnance. Že tisíc lidí znamená tisíc chutí. A že to není byznys pro perfekcionisty 😊

#SecretDiaryofHousewife a #bistrofichtl

My, čili Foodie, jsme s menší časovou sekyrou (těžce se vstávalo po několikahodinovém žvanění o jídle) začaly v sobotu ráno vařit a péct. Výběr menu nechala Evča na mě, a já zvolila první republiku. Ona přihodila nápad udělat prvorepublikové paštičky z listového těsta s lososem a tvarohovou náplní, které milovala Adina Mandlová. Foto vytvořila @MarčaŠtadlmajer s @JuliusHudec, díky za ně, zdá se mi, že nejsou strojené a vystihují náladu dne. Evi, nechceš se přistěhovat k nám na divoký západ? Myslím, že bychom byly dobrý tandem ♥

Prostor pro Bistro Fichtl

Myslím, že jsem stále ještě nenašla tu nejideálnější polohu, ve které by měl podnik být. Možná, že s jejím hledáním nikdy neskončím, a bude se prostě měnit tak, aby byl co nejlepší, budu pořád hledat nové věci, abychom měli co nabídnout. Stojí to sice velké úsilí, ale zač bychom potom jinak stáli. Stali bychom se vlastním pomníkem.
smrciny_vsechny_cesty_vedou_k_nam

Všechny cesty vedou k nám

Nepřestává mě udivovat, jak krásnou přírodu tady máme. Vždy, když jsem příliš unavená, vyrazím do našeho okolí načerpat energii. Díky tomu ji potom mohu vracet zpět místu, kde žijeme.

O receptech pro zoufalé manželky

Mistři cukráři haní Ameriku za to, že nám přináší jen hrnkové recepty, a přitom Amerika nás učí, jak být tou správnou „zoufalou manželkou“. Tou, co má pořád napečeno, naklizeno, děti jako ze škatulky, perfektní outfit a make-up. Takže jak to má zoufalá manželka udělat, když chce vyfiknout nějaký ten cukrářský majstrštyk, aniž by nebyla v deset večer absolutně sedřená? Děti řvou, v kuchyni bordel, řasenka rozmazaná…
pandoro_3

O pečení podle Maršálka

Jestli mi nějaké recepty zaručeně fungují, tak jsou to ty od cukráře Maršálka, porotce pořadu Peče celá země. Potěšila mě jeho kniha Moderní česká cukrařina, která vycházela v době, kdy jsem si sama dodělávala odborné vzdělání v oboru cukrář. Každý jeho recept má svůj krátký příběh, který je ódou na sladké.

O Horních Pasekách – zapomenutých

Dnes, pod příkrovem sněhu nacházíme zbytky nedůstojně zpustošeného německého hřbitova, cesty, základy původních stavení, vrch s majestátním výhledem na německou stranu, to vše možná hyzděné, možná zajímavé, nedávno vystavěnými větrnými elektrárnami. Paseky jsou dokladem toho, jak moc jsme se tu v Aši zakopali, ale že ještě něco nám zbývá. Naše přírodní bohatství.

O zemětřesení u nás

Také jste v posledních dnech zaznamenali chvění země? Oblast západních Čech a především oblast táhnoucí se zhruba od Nového Kostela k Horním Lubům je bohatá na takzvané zemětřesné roje, ty potom pociťujeme i u nás v Aši. Aktuálně se pohybují kolem dvou stupňů Richterovy stupnice (vyjádřeno veličinou magnitudo).