O bistru a o pečení

Bistro Fichtl

Naposledy jsem tu psala o tom, že je potřeba začít u sebe. Takže je to trochu odvážné, možná až nekonformní, ale už několik let směřuji k realizaci kavárny. Podle mě, můžete se mnou souhlasit nebo nemusíte, je nejhezčí částí Aše Vernéřovsko. Neznám hezčí místo pro život. Nemusím nikam do parku, do nějakého Parku Historie, abych se mohla projít s dětmi. Zkrátka vyjdu před dům, otevřu vrátka a už jsem na silničce, odkud můžu vyrazit do lesa, na louku, k rybníku, k potoku.

A tady jsme postavili malý domeček, dřevostavbu. Ta je také možná trochu nekonformní – plochá zelená střecha a dřevěná fasáda, nic z podnikatelského baroka. Obrovská okna, čisté tvary a okolní zeleň, to vše s výhledem na vernéřovské rybníky. Je to kavárna, vlastně bistro, abych byla přesná, jmenuje se to Bistro Fichtl.

Potom tu je můj velký koníček, a to je pečení a vůbec gastronomie. Jasně, rádi jíte, rádi vaříte, pečete, milujete kávu, ale to nestačí. V tu chvíli z vás může být kavárenský povaleč a nebo… něco uděláte, něco obětujete, něco vymyslíte, vztekáte se, vzdáváte to, znovu to zkoušíte, a vybudujete vlastník podnik. Něco malého, kde si zcela egoisticky budete předvádět svoje výtvory a očekáváte, že druhá strana za ně bude ochotná zaplatit. Tak jsem zašla ještě dál. Vrhla jsem se do cukrářského kurzu a začala se učit technické a technologické postupy tvorby zákusků a dortů. Jednoduše – když peču, peču z toho nejlepšího. Z kvalitního českého másla, smetany, mouky, oříšků, přírodních chutí a vůni a někdy i z květin a bylin.

Máme tady generaci těch, kteří se naučili jíst rádoby zdravě, z takzvaně zdravé stravy se stala závislost. Ale ve jménu toho někdy zapomínáme na požitek, takový, který si můžeme občas dopřát, a není to hřích! Je v tom spousta energie a spousta psychické pohody, kterou vám chvilku strávená s přáteli nebo rodinou poskytne, když si u toho dáte něco dobrého.

Věřím, že Vám to naše bistro nabídne.

Bistro Fichtl

Bistro Fichtl